الاتحاد الأوروبي يرحب بإعلان حكومة السودان فتح ممر إنساني برى إضافي إلى جنوب السودان
2 أبريل, 2017
الأخبار
24 زيارة
رحب سفراء دول الاتحاد الأوروبي التسعة المقيمون في السودان بإعلان حكومة السودان فتح ممر إنساني برى إضافي إلى جنوب السودان والذي يعاني من المجاعة.
وقد قامت قافلة الأمم المتحدة الأولى من مدينة الابيض في السودان إلى بانتيو في جنوب السودان في يوم 30 مارس لتقديم المساعدات المنقذة للحياة في الوقت المناسب وبطريقة فعالة من حيث التكلفة. ويضيف هذا الممر الانساني الثاني إلى الممر الإنساني الاول بين كوستي والرنك، والذي فتحته حكومتا السودان وجنوب السودان في عام 2014.
ومن الأهمية الحفاظ على هذه الممرات والنظر في توسيع نطاق الوصول إلى جنوب السودان بممرات إضافية، لا سيما في ضوء موسم الأمطار المقبل.
كما دعا الدبلوماسيون الأوروبيون إلى وصول المنظمات الإنسانية في السودان بشكل مستمر وفي الوقت المناسب، سعيا إلى تقديم المساعدة للأعداد المتزايدة من اللاجئين الفارين من جنوب السودان. ويقدم الاتحاد الأوروبي دعما كبيرا للاستجابة للأزمة الإنسانية في جنوب السودان، وللاجئين من جنوب السودان في البلدان المجاورة.
في عام 2017، أعلنت المفوضية الأوروبية عن 182 مليون يورو لدعم الإجراءات الإنسانية في جنوب السودان وفي بلدان المنطقة التي تواجه تدفق أعداد كبيرة من اللاجئين، بما في ذلك السودان. كما يقدم مزيد من الدعم من خلال برامج المساعدة الثنائية للدول الأعضاء في الاتحاد الأوروبي.
The nine resident EU Ambassadors in Sudan welcomed the announcement by the Government of Sudan to open one additional overland humanitarian corridor to famine-stricken South Sudan. The first UN convoy from the city of El Obeid in Sudan to Bentiu in South Sudan on March 30 is delivering life-saving aid in a timely and cost-effective way. This adds significantly to the humanitarian corridor between Kosti and Renk, which the Governments of Sudan and South Sudan opened in 2014.
It is crucial to maintain the two corridors and consider expanding access to South Sudan with additional corridors, especially in view of the upcoming rainy season. The European diplomats also called for sustained and timely access for humanitarian organisations in Sudan seeking to provide assistance to the rising numbers of refugees fleeing from South Sudan.
The EU is providing massive support for the response to the humanitarian crisis in South Sudan, and to South Sudanese refugees in the neighbouring countries. In 2017, the European Commission announced €182 million EUR to support humanitarian actions to the South Sudanese in South Sudan and in countries of the region which are facing large influx of refugees, including the Sudan. Further support is provided through EU Member State bilateral assistance programmes.